divendres, 27 d’octubre del 2017

Dante Alighieri i Beatriu Portinari

  L'amor impossible de Dante i Beatriu
Resultado de imagen de Dante Alighieri y Beatriz Portinari
L'amor impossible de Dante va ser Beatriu Portinari a qui va immortalitzar en la seua obra: La Divina Comèdia i en els seus sonets de la Vita Nuova. Dante ens va descobrir una nova forma d'estimar, sense egoisme, sense correspondència, sense esperança. Una amor idealitzat que li permet seguir vivint amb Beatriu com a musa de la seua obra. 

Dante i Beatriu es van conèixer en l'adolescència.Beatriu es va convertir en la raó del seu existir. El somriure i la lleu salutació que Beatriu feia a Dante quan casualment es trobaven, bastaven per a satisfer el profund amor que el poeta li professava. Beatriu va contraure matrimoni amb un ric banquer i Dante va buscar consol en el meravellós món de la poesia, donant regna solta a la seua imaginació, produint noves rimes, totes elles reflectint l'amor que sentia per la seua dama.

Beatriu va caure malalta, contagiada de la pesta negra i en 1290 va morir. El fidel enamorat només va poder seguir des de lluny el festeig, acostant-se a la tomba de l'estimada quan tots s'havien retirat.

dimecres, 25 d’octubre del 2017

Roberto Benigni


Roberto Benigni

 En quin país es podria omplir una plaça de gom a gom per escoltar un actor recitar uns versos escrits al voltant del 1300? I la ciutat, quina deu ser?

 Roberto Benigni està recitant el cant I en la plaça de la Santa Croce, en Florència (Itàlia).

 Es nota que ho fa amb molt sentiment, de manera clara i estant segur de si mateix.
Resultado de imagen de Santa Croce,


Divina Comèdia


Divina Comèdia

Dante Alighieri (Florència, 1265 - Ravenna, 1321) va ecriure La Divina Comèdia que es el llibre mes famos , que mostra un procés de perfecció per a aconseguir la felicitat humana i divina. Consta de tres parts: Infern, Purgatori i Paradís. Per a arribar a aquest últim cal seguir un camí que obliga a passar per un rebuig del pecat (infern) i purificació del penediment (purgatori) que permeten arribar a la felicitat humana i religiosa (paradís).
 Dante, acompanyat pel poeta Virgili -la raó- i, posteriorment, per Beatrizu (la seua enamorada) -la revelació- realitza aquest pelegrinatge pels diferents cercles de l'infern i purgatori fins a arribar a l'últim estat de felicitat.

dijous, 19 d’octubre del 2017

Curiositats del T.2

1.La valquíria és la segona de les quatre òperes del cicle L'anell del nibelung (Der Ring des Nibelungen) de Richard Wagner. La cavalcada de les valquíries va ser representada així al Metropolitan Opera House de Nova York. Per cert, en la  mitologia escandinava, saps què era una "valquíria"? 

Resultado de imagen de valquíria Les valquíries eren dones fabuloses, filles d'Odin i comandades per la dessa Freyr, que vivien al Valhalla. Eren fortes i verges i eren considerades equivalents a les Amazones de la mitologia grega. Destacaven per la seua importància a la mitologia escandinava.
 Les valquiries pressenten la mort dels guerrers poderosos, de manera que quan es lliura una batalla es presenten en el plànol dels vius. Des del cel contemplen la lluita i quan aquesta arriba a la seua fi les valquiries trien als morts que seran conduïts fins al Valhalla. Però no solament acompanyen als morts en el seu viatge a Asgard, sinó que també els cuiden durant la seua estada en el Valhalla, tal com ho disposa Odín.

2. Què tenen a veure Neo (Matrix), Indiana Jones i l'òpera de  Richard Wagner Parsifal, inspirada en la llegenda de Perceval 

 La relació entre Matrix i Perceval és evident si ens fixem en com el protagonista pren consciència del seu "paper d'escollit". Això ocorre en el moment en el qual Trinity (Kundry), li fa un petó a Neo ( Perceval). I també, en l'escena en la qual Neo és capaç d'aturar les bales, la qual cosa recrea l'escena de Perceval fent el mateix en una llança, tots dos conscients que són els principals escollits de la profecia i per tant són portadors de poder. 
En el cas de Indiana Jones, quan la dona protagonista li cedeix a Indiana una mena de cura per guarir al seu pare i amb la finalitat de fer-lo, mor; igual que Kundry li entrega Gurnemanz un vial de bàlsam, portat d'Aràbia, per alleujar el dolor del rei, i després s'esfondra. 


3.Dante davalla a l'infern acompanyat per l'esperit de Virgili. Segurament, Dante s'inspira en el cant VI de l'Eneida, on l'heroi troià Enees, fill d'Afrodita, baixa a l'avern,  acompanyat per la Sibil·la, i es retroba amb el seu pare, Anquises, qui li explica el futur de Roma. Però n'hi ha precedents en la mitologia grega:

  • Orfeu davallà a l'infern per a rescatar Eurídice. Sabeu si ho va aconseguir?
 Quan Orfeu va baixar a l'infern per rescatar Eurícide, va parlar amb Hades i Perséfone, déus regents de l'inframón, que li van ficar una única condició per poder rescatar Eurícide: Orfeu havia de caminar sempre davant d'ella i no mirar-la fins que tots dos haguessin arribat a dalt de tot i els raigs de sol haguessin banyat per complet el cos d'aquesta. Orfeu va acceptar i no mirar a la seva estimada en tot el viatge de tornada. No es va tornar ni encara quan els perills de l'Inframon els aguaitaven. Ja en la superfície, Orfeu, a la vora de la desesperació, va girar el cap creient que tot havia passat, però Eurícide encara tenia un peu a l'ombra, i en aquest precís instant, es va esvair en l'aire, ja sense cap possibilitat de tornar a la vida de nou.
  • També l'heroi Hèracles (Hèrcules en la mitologia romana), el dels dotze treballs, hagué de viatjar al regne d'Hades per emportar-se un gos de tres caps, que n'era el guardià i que es deia...
 En la mitologia grega, Cèrber era el guardià de les portes de l´ Hades. La seva tasca era impedir la sortida als morts i l'entrada als vius. Aquest era un gos gegantí de tres caps i cua de serp. Es diu que la seva mossegada era verinosa.

  • En l'obra teatral Luces de Bohèmia (1920), de Valle-Inclán, el poeta Max Estrella i Don Latino realitzen un viatge per la nit madrilenya. Quines semblances hi trobes amb La Divina Comèdia?
 Un viatge, la peregrinació de Max Estavella guiat per do Llatí de Híspalis, per diversos llocs madrilenys , fins a veure-li morir en la polleguera fosca de la seua pròpia casa. La qual cosa va accentuat amb la cita de Max Estavella: “Llatí, treu-me d'aquest cercle infernal”. El mateix ocorre en “La Divina Comèdia” escrita entre 1306 i 1321, que explica el viatge de Dante guiat per Virgili a l'infern dividit en tres parts: Infern, Purgatori i Paradís.
 

dimecres, 18 d’octubre del 2017

Ars longa, vita brevis'

Resultado de imagen de Ars longa, vita brevis'Ars longa, vita brevis

 ('L'ofici és llarg, i la vida curta'), adaptació d'un aforisme del metge grec Hipòcrates.Aquesta expressió s'empra per a indicar que qualsevol tasca important requereix molt esforç i dedicació; però la vida de qui l'emprèn és curta.



dilluns, 16 d’octubre del 2017

ÈDIP REI

TEMES I INTERPRETACIONS D'ÈDIP REI




En l'argument d'Èdip rei es desenvolupen diversos temes que han donat pas a múltiples interpretacions des de diferents àmbits del pensament, la cultura i l'art. En aquesta obra, Sòfocles va plasmar la seua concepció de l'home i del món, de manera que en ella es pogueren percebre les seues idees de la supremacia de l'ordre diví sobre la voluntat de l'ésser humà, i també la fragilitat d'aquest, per molt heroic que siga el seu comportament o les limitacions del sistema polític propi de les polis gregues.


IMPORTANT

El tema principal d'Èdip rei és el poder inexorable i cruel del destí, força superior i incontrolable per a l'ésser humà. Per molt que ho intente, l'home no pot escapar del destí que s'ha assignat per a ell i que, malgrat tots els intents, acaba per complir-se.

Uns altres temes secundaris poden ser els següents:
  • La responsabilitat sobre els actes comesos, independentment de què aquests s'hagen realitzat de manera conscient o inconscient.
  • L'heroi com a transgressor de las normes socials i sobrenaturals, que ha de pagar per la seua gosadia.
  • El parricidi i l'incest.
  • La ceguera com a metàfora de la ignorància i les limitacions de l'ésser humà respecte al coneixement i la veritat.
Aquests temes han sigut interpretats des de diversos punts de vista:
- Interpretació religiosa. Entre els teòlegs, aquest tema dramàtic del destí es relaciona amb el problema del lliure albir, és a dir, el conflicte entre la voluntat i llibertat de l'home i els designis (plans) divins. Des de la mitologia, s'ha enfocat el tema del destí en relació amb el politeisme de l'antiga Grècia, on els déus regien amb les seues lleis el destí dels homes.
- Interpretació psicològica. Sigmund Freud ho va interpretar com un fenomen que forma part de l'evolució afectiva dels xiquets i va contribuir al psicoanàlisi i, en general, al camp de la psicologia la seua teorització sobre el complex d'Èdip.
- Interpretació moralitzant. El filòsof Friedrich Nietzsche (1844-1900) interpreta a Èdip com l'heroi que ha de pagar pel seu comportament transgressor, és a dir, per abandonar la còmoda innocència i voler saber més d'allò que li correspon. D'aquesta manera, aclareix a la resta dels éssers humans, però ha d'expiar els seus errors amb el seu sacrifici.
-Una interpretació més completa, des del punt de vista antropològic i filosòfic, defén que en Èdip s'unixen les limitacions i la grandesa de l'ésser humà: per una banda, Èdip és capaç de resoldre l'enigma plantejat per l'Esfinx, però no coneix la seua vertadera identitat; per l'altra banda, persegueix la veritat, malgrat sospitar que és terrible, i finalment sume els seus actes amb dolor, dignitat i responsabilitat.

dimecres, 11 d’octubre del 2017

El bautismo de Cristo (1655) i Els deu manaments (1956)

 El bautismo de Cristo (1655)
Resultado de imagen de El bautismo de Cristo (1655) 

Llavors Jesús va venir de Galilea a Juan al Jordán, per a ser batejat per ell. Mes Juan se li oposava, dient: Jo necessite ser batejat per tu, i tu véns a mi? Però Jesús li va respondre: Deixa ara, perquè així convé que complim tota justícia. Llavors li va deixar. I Jesús, després que va ser batejat, va pujar després de l'aigua; i heus ací cels li van ser oberts, i va veure a l'Esperit de Déu que descendia com a coloma, i venia sobre ell. I va haver-hi una veu dels cels, que deia: Est és el meu Fill estimat, en qui tinc complacencia 
Al costat de Sant Joan mostra a Jesús i Sant Joan i els fariseos, Murillo va realitzar aquesta obra per al refetor del Convent de Sant Leandro a Sevilla. L'artista no abandona els esquemes que tradicionalment s'havien utilitzat per a representar aquest tema. Així, repeteix a Crist agenollat en el riu mentre sant Juan, en peus, li bateja. La principal aportació de Murillo serà l'espiritualitat que emana de les actituds dels dos protagonistes, recollides en els seus rostres. 
Quadre pintat per Murillo

Els deu manaments (1956)
Dirigida per Cecil B. DeMille. Drama èpic i religiós que es basa en la Bíblia per a explicar la història de Moisés, un príncep egipci adoptat, que es converteix en el líder del seu vertader poble, els hebreus esclaus, i condueix l'èxode cap a la Muntanya Sinaí, on rep de part de Déu, Els deu manaments. Charlton Heston interpreta a Moisés i Yul Brynner a Ramses. És una de les pel·lícules més reeixides de la història del cinema. Si s'ajusta la recaptació per inflació, se situa en el setè lloc de les pel·lícules més taquilleres de la història.
Resultado de imagen de Los diez mandamientos (1956)Els 10 Manaments:
 1.no tindràs Déus aliens davant de mi.
 2.no et faràs imatge, ni cap semblança (...); No t'inclinaràs a elles, ni les honraràs.
 3.no prendràs el nom de Déu en va.
 4.Acorda't del dia de repòs per a santificar-ho.
 5.Honra al teu pare i a la teua mare. 
6.no mataràs.
 7.no cometràs adulteri. 
8.no furtaràs. 
9.no parlaràs contra el teu proïsme fals testimoniatge. 
10.no cobejaràs
 
 
 
 
  

divendres, 6 d’octubre del 2017

Complex d'Edip

Complex d'Edip





 El nen se sent atret per la mare i comença a odiar el pare, ja que aquest té la mare. Aleshores es desenvolupa un sentiment de culpa, ja que el nen sap que no està bé odiar el pare. Aquest conflicte es resol mitjançant la identificació, en què el nen adopta característiques del pare. El concepte va ser desenvolupat per Sigmund Freud, basant-se en la figura mitològica d'Èdip. Freud l'anomena un complex humà universal (filogenètic), i la causa de bona part de la culpa inconscient. Postula que existeixen diferents formes d'enfrontar-se al complex: en el cas dels nois, a través del complex de castració i en el de les noies en l'enveja del penis.
Si es en casa de una nena es diu Complex d'Electra

   El bes (Gustav Klimt) i Dalí i el mite de Narcís 

En quin relat de Les metamorfosis d'Ovidi està inspirat aquest quadre?I l'altre?

              El bes (Gustav Klimt)

Es una recració d'una escena del relat "Apol·lo y Dafne" que pertany al llibre "Les metamorfosis" del poeta clàssic Ovidi. L'obra es resumeix en l'amor no correspost d'Apol·lo per la bella nimfa Dafne com a càstig de la burla d'aquest cap a Eros (O Cupido). Cupido, a qui Apol·lo considera "massa menut per a la gloria i per a dur un arc tan gran" , es venja provicant-li l'enamorament per la ninfa, i a aquesta el sentimente contrari. En l'obra podem observar el moment final del relat en que el Déu es llança a abraçar la ninfa, després de perseguir-la declarant-li el seu amor. Es llavors quan aquesta nimfa comença llavors a transformar-se en àrbre.


         Dalí i el mite de Narcís 

Salvador Dalí, Metamorfosis de Narciso, 1937 De totes les versions del mite de Narcís, la més coneguda és la de les Metamorfosis d’Ovidi, segons la qual Narcís és fill de la nimfa Liríope i del riu Cefis. Quan neix, l’endeví Tirèsies prediu a la seva mare que aquest tindrà una llarga vida “si no s’arriba a conèixer”.
 En el relat d'Ovidi sobre un jove de gran bellesa que s'enamora de sí mateix, al veure's reflexat a l'aigüa ique  acaba caient dins admirant la seua pròpia bellesa.

dimecres, 4 d’octubre del 2017

El mite del Minotaure


EL MITE DEL MINOTAURE


Resultado de imagen de fotos de minotauro 

  Posidó, déu del mar, va enviar un bou blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. El rei Minos es va quedar meravellat davant de la bellesa de l'animal i, en comptes de sacrificar-lo, el va guardar entre els seus ramats, cosa que va provocar la ira de Posidó. El déu es va venjar d'aquesta traïció fent que la dona del rei, , s'’enamorés perdidament d'’aquell bou blanc. Sota les ordres de la reina, Dèdal inventor de l'època, va fer una vaca de fusta, on Pasífae es va amagar. Així, Pasífae, va poder consumar el seu amor amb el bou blanc. De la seva unió va néixer el minotaure, un monstre amb el cos d'home i el cap de bou. Minos, després de consultar un oracle, va ordenar a Dèdal va fer el monstre siga tancat en un laberint.Minos va viatjar a Atenes buscant una explicació i un culpable per a la mort del seu fill i, com que no va trobar ni una cosa ni l'altra, va decidir venjar-se. El tribut consistia en el fet que, cada nou anys, els atenencs havien d'enviar set nois i set noies a Creta, destinats a ser menjats pel Minotaure.Però Egeu tenia un fill anomenat Teseu i, quan aquest tribut havia de ser enviat per tercera vegada, Teseu es va oferir voluntari per ser inclòs entre els elegits.Abans de ser tancat dins del Laberint, Teseu va conèixer Ariadna, filla de Minos. Ariadna es va enamorar de Teseu i va decidir ajudar-lo donant-li un cabdell de fil. Així, després de matar el Minotaure, Teseu podria trobar el camí de sortida del Laberint. Teseu va trobar el Minotaure, va lluitar amb ell i el va matar.  

En la fot podem observar a Tseu i el Minotaure feta per l'artista  
Antoine-Louis Bar

CURISOSITATS

Tema 6. Curiositats Segurament coneixes el conte "Gregor" (Guadalajara), de Quim Monzó. Llig ...